Uluslarsası Adalet Divanı

Uluslararası Adalet Divanında İsrail aleyhine açılan soykırım davasında karar açıklandı. Divan, İsrail’in Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki fiillerin işlenmesini önlemek için tüm tedbirleri alması gerektiğine hükmetti.
Gazze’ye saldırılarda Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesini ihlali gerekçesiyle İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanında Güney Afrika Cumhuriyetinın açtığı davada ihtiyati tedbir talebine dair karar duruşması başladı.
Uluslararası Adalet Divanı, Gazze’deki ‘insani trajedinin son derece farkında olduğunu ve can kayıplarından derin endişe duyduğunu’ bildirdi.
Divan aynı zamanda, İsrail’in Soykırım Sözleşmesi çerçevesindeki yükümlülüklerinin bazılarını ihlal ettiğine ilişkin ihtiyati tedbir kararı almaya yetkisi olduğuna hükmetti.
İsrail aleyhine ileri sürülen iddiaların ‘makul seviyede’ ispatladığı da hükmedildi.
Uluslararası Adalet Divanı, İsrail’in saldırılarına maruz kalan Gazzelilerin, Soykırım Sözleşmesi’nin 2’nci maddesindeki’”korunan grup’ tanımını karşıladığını belirtti.
Divan, Gazze’deki ‘felaket boyutundaki insani durumun, tedbir kararı vermesini gerektirecek düzeyde ‘acil tehlike’ teşkil ettiğine hükmetti.
Divan, İsrail’in Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki fiillerin işlenmesini önlemek için tüm tedbirleri alması gerektiğine hükmetti: “İsrail devleti Gazze’de ve Gazze’ye karşı yürüttüğü askeri operasyonları derhal durdurmalı.”
Uluslararası Adalet Divanı, İsrail’in Soykırım Sözleşmesi’nde yasaklanan fiillerin işlenmemesi için gerekli önlemleri alması gerektiğine hükmetti.
Mahkeme, İsrail hakkında 15’e iki oyla ihtiyati tedbir kararı verdi.
Geçici önlemler
Mahkemenin aldığı geçici tedbirler şöyle:
1. İsrail, soykırım olarak değerlendirilebilecek her türlü eylemi önlemek için tüm tedbirleri almalıdır: Bir grubun üyelerini öldürmek, bedensel zarar vermek, bir grubun yok olmasına yol açacak koşullar yaratmak, doğumları engellemek.
2. İsrail, ordusunun herhangi bir soykırım eylemi gerçekleştirmemesini sağlamalıdır.
3. İsrail, Gazze’de ‘soykırım yapmaya teşvik’ olarak değerlendirilebilecek her türlü kamuoyu açıklamasını engellemeli ve cezalandırmalıdır.
4. İsrail, insani yardım erişimini sağlamak için önlemler almalıdır.
5. İsrail, bir soykırım davasında kullanılabilecek kanıtların yok edilmesini önlemelidir.
6. İsrail, bu kararın verilmesinden itibaren bir ay içinde mahkemeye bir rapor sunmalıdır.
Tedbir kararı ne anlama geliyor?
Divanın verdiği karar, İsrail’in Soykırım Sözleşmesine aykırı hareket edip etmediğine ilişkin olmayıp sadece muhtemel soykırım tehlikesine karşısında oluşacak zararların önüne geçmek için davada nihai karar verilinceye kadar tarafların uyması gereken geçici önlemler anlamına geliyor.
Divan, tedbir taleplerine ilişkin incelemede Güney Afrika’nın ‘makul’ gerekçeler sunmasını yeterli bulurken, Gazze’de soykırımın meydana gelip gelmediğine ilişkin incelemesini davanın esasına ilişkin safhada gerçekleştirecek.

İlk yorumu siz yazın

Yorum yazın

Eposta adresiniz görünmeyecek.


*