1 Yorum

  1. “İhtilâf u tefrika endişesi,
    Kûşe-i kabrimde hattâ bîkarar eyler beni.
    İttihadken savlet-i a’dâyı def’e çaremiz,
    İttihad etmezse millet, dâğdâr eyler beni.”
    Hem sair işaratın karinesiyle, hem Mektubat’tan sonra Lem’alar’a başka bir tarz-ı ibare ile îma ederek; Lem’aların en parlağının te’lifi, dehşetli bir zamanda ve hapis ve i’damdan kurtulmak ve emniyet ve selâmet bulmak için, mana-yı mecazî ve mefhum-u işarî ile, Hazret-i Ali (R.A.) kendi lisanını, büyük tehlikelerde bulunan müellifin hesabına istimal ederek;

    وَ بِاْلاٰيَةِ الْكُبْرٰى اَمِنّ۪ى مِنَ الْفَجَتْ

    yani “Yâ Rab! Beni kurtar, eman ve emniyet ver.” diye dua etmesiyle, tam tamına Eskişehir hapishanesinde i’dam ve uzun hapis tehlikesi içinde te’lif edilen Yirmidokuzuncu Lem’anın ve sahibinin vaziyetine tevafuk karinesiyle, kelâm zımnî ve işarî delalet ettiğinden diyebiliriz ki; Hazret-i İmam-ı Ali (R.A.) dahi bundan, ona işaret eder.

    Risale-i Nur – Şualar

    دردنجى مسئله:

    شو نفى زمانمده گورويورم كه: خودفروش و سياست باتاقلغنه دوشمش بعض إنسانلر، بڭا طرفگيرانه، رقيبانه بر نظرله باقييورلر. گويا بن ده اونلر گبى دنيا جريانلريله علاقه‌دارم.

    هَىْ أفنديلر! بن ايمانڭ جرياننده‌يم. قارشيمده ايمانسزلق جريانى وار. باشقه جريانلرله علاقه‌م يوق. او آدملردن اجرت مقابلنده ايش گورنلر، بلكه كندينى بر درجه معذور گورويور. فقط اجرتسز، حميت نامنه بڭا قارشى طرفگيرانه، رقيبانه وضعيت آلمق و ايليشمك و أذيت ايتمك· غايت فنا بر خطادر. چونكه سابقًا إثبات ايديلديگى گبى، سياستِ دنيا ايله هيچ علاقه‌دار دگلم· يالڭز بتون وقتمى و حياتمى، حقائقِ ايمانيه و قرآنيه‌يه حصر و وقف ايتمشم. مادام بويله‌در، بڭا أذيت ويروب رقيبانه ايليشن آدم دوشونسون كه· او معامله‌سى زندقه و ايمانسزلق نامنه ايمانه ايليشمك حكمنه گچر.
    Risale-i Nur – Mektubat(Os.)

Yorum yazın

Eposta adresiniz görünmeyecek.


*