‘Kedi’ karikatürüne işlem yapmayan savcılar, ‘baykuş’a 2 yıl hapis istedi

Başbakan’ı ‘kedi’ye benzeten Musa Kart için hiçbir şey yapmayan savcılar, Başsavcı’yı ‘baykuş’a benzeten karikatürist için 2 yıl hapis istedi.

Yargıda yaşanan farklı uygulamalara bir yenisi daha eklendi. Başbakan’ı ‘kedi’ şeklinde çizen Cumhuriyet Gazetesi karikatüristi Musa Kart hakkında hiçbir işlem yapmayan savcılar, Yargıtay Başsavcısı’nı ‘baykuş’a benzeten Yeni Asya Gazetesi karikatüristine hakaret suçundan dava açtı. Kart hakkında Başbakan’ın açtığı tazminat davası Yargıtay tarafından “Siyasetçiler alaycı, incitici olsa da siyasi karikatürlere katlanmalıdır, bu demokrasinin gereğidir.” denilerek reddedilirken ‘baykuş’ karikatürünü çizen İbrahim Özdabak’ın hakaret suçundan 2 yıla kadar hapsi istendi.

Özdabak hakkında, gazetede yayınlanan bir karikatüründen dolayı, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) ‘neşren hakaret’ suçunu düzenleyen 125. maddesinden dava açıldı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, 19 Mart 2008 tarihli Yeni Asya Gazetesi’nin birinci sayfasındaki karikatürde “Kurumuş bir ağacın dalında pinekleyen bir baykuşa cübbe giydirildiği, ‘Huguk! Huguk! Huguk! Huguk!’ yazılarının bulunduğu ve söz konusu eserin sahibinin İbrahim Özdabak olduğu ifade edildi. İddianamede, suç tarihinde güncel olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın AK Parti’nin kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne sunduğu iddianameye tepki olarak kamu görevlisi olan Yargıtay Başsavcısı’na karşı görevinden dolayı hakaret edildiği ileri sürüldü. Bakırköy Savcısı, Özdabak’ın TCK’nın 125. maddesine göre cezalandırılmasını istedi. Dava Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

0001

Karikatürist Musa Kart, 9 Mayıs 2004’te imam hatip liseliler ile ilgili bir tartışmada Başbakan Erdoğan’ı ‘yumağa dolanmış kedi’ye benzetmişti. Karikatürist hakkında savcılar herhangi bir işlem yapmamıştı. Başbakan’ın kişilik hakları zedelendiği gerekçesiyle açtığı 10 bin YTL’lik tazminat davası Yargıtay tarafından reddedilmişti. Yargıtay, gerekçesinde mizaha hoşgörü istemiş ve siyasilerin ağır eleştirilere katlanması gerektiğine işaret etmişti. Başbakan’ın tazminat davasına tepki gösteren Penguen dergisi de ‘Tayyipler Alemi’ kapağında Başbakan’ı birçok hayvan figürüne benzeterek çizmişti. Başbakan’ın bu konudaki tazminat talebi de mahkemece reddedilmişti.

İlk yorumu siz yazın

Yorum yazın

Eposta adresiniz görünmeyecek.


*